Kempen
Minggu Kesedaran Garam Sedunia 2015
PUTRAJAYA – Kira-kira 32.7 peratus rakyat Malaysia
atau 5.8 juta orang yang berumur 18 tahun dan ke atas kini menghidap penyakit
hipertensi atau darah tinggi akibat pengambilan garam secara berlebihan sekali
gus menjadi penyumbang utama kepada kadar kematian di negara ini.Menteri
Kesihatan, Datuk Seri Dr. S. Subramaniam berkata, secara purata seorang dewasa
mengambil sebanyak 8.7 gram sehari iaitu 1.7 kali ganda lebih tinggi berbanding
saranan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) iaitu lima gram atau sesudu teh
sehari.
Menurutnya, berdasarkan kajian yang dijalankan
Institut Kesihatan Umum pada dua tahun lalu mendapati, pengambilan garam adalah
lebih tinggi dalam kalangan lelaki berbanding wanita dan perkara ini disebabkan
kurangnya kesedaran.
“Dalam kajian yang sama, kicap soya didapati
menjadi makanan utama yang menyumbang kepada kandungan sodium tinggi diikuti
nasi goreng, nasi lemak, mihun goreng, mi sup dan sup. Kebanyakan orang tidak
sedar bahawa mereka telah mengambil garam secara berlebihan kerana kira-kira 75
peratus daripada garam dalam diet seharian datangnya dari makanan terproses,”
katanya.
Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis
Kempen Minggu Kesedaran Garam Sedunia 2015 yang bertemakan ‘Makan di luar,
kurang masin, pilihan sihat’ di kementeriannya di sini semalam. Tema tersebut
menekankan pemilihan makanan yang rendah kandungan garam ketika makan di luar
kepada tiga kumpulan sasaran iaitu murid sekolah, golongan pekerja dan
pengusaha makanan.
Subramaniam memberitahu, seseorang yang mempunyai yang
mempunyai paras garam yang tinggi di dalam darah adalah berisiko menghidap
penyakit darah tinggi dan seterusnya jantung, strok, kerosakan ginjal atau buah
pinggang dan kerosakan mata.
Terdapat bukti saintifik terkini yang menunjukkan
bahawa pengambilan garam yang tinggi dalam kalangan kanak-kanak juga
mempengaruhi tekanan darah dan berisiko mendapat penyakit osteoporosis, asma,
kanser dan obesiti, ujarnya.
Justeru, beliau mengesa orang ramai supaya
melaksanakan langkah pengurangan garam dengan melakukan pemeriksaan kesihatan
secara rutin dan menyasarkan tekanan darah (BP) pada paras optimal iaitu 120/80
mmHg atau kurang.
Pengambilan garam mengikut umur :
Kumpulan umur ( tahun )
|
Pengambilan yang mencukupi (garam)/hari
|
1 - 3
|
1 – 1.5
|
4 – 8
|
1.2 – 1.9
|
9 - 13
|
1.5 – 2.2
|
14 – 18
|
1.5 – 2.3
|
18 ke atas
|
Kurang daripada 5 gram
|
Wallahu a’lam.
Suhana bt Md Yusof
Kosmo; 13 Mac 2015
No comments:
Post a Comment